Lasagne ze szpinakiem i mozzarellą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

Lasagne ze szpinakiem to wybitnie smaczne i delikatne danie, nie zapomnijcie o kilku ząbkach czosnku dla podkreślenia smaku szpinaku. Nie żałujcie też sosu beszamelowego, parmezanu i pieprzu. Używam zawsze szpinaku w liściach – może być świeży lub mrożony. Nie podgotowuję też płatów makaronowych – dzięki temu pozostają lekko al dente.

Lasagne ze szpinakiem – składniki:

  • 12 makaronowych płatów do lasagne
  • 2 paczki mrożonego szpinaku w liściach (około 900 gramów)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, vegeta
  • oliwa z oliwek
  • 150 gramów parmezanu i 50 gramów mozzarelli na wierzch

Sos beszamelowy: 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki, szklanka mleka, biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Lasagne ze szpinakiem – przepis

  1. Sos beszamelowy: rozpuścić masło, zagęścić je mąką – podsmażać do uzyskania lekko złocistego koloru i gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo rozcieńczać mlekiem, powoli gotując. Doprawić i zdjąć z ognia.
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z czosnkiem, dodać szpinak – dusić pod przykryciem do miękkości szpinaku – przyprawić obficie solą, pieprzem, vegetą.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dno z płatów makaronowych, przełożyć szpinakiem, beszamelem i szczyptą parmezanu, ułożyć tą metodą kolejne warstwy. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i ser (najlepiej mozzarella bo pięknie się ciągnie).
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut – najlepiej pod przykryciem. Dla wszystkich miłośników szpinaku i włoskiej kuchni to danie nie ma sobie równych.
4.2/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *