Lasagne ze szpinakiem i mozzarellą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
Lasagne ze szpinakiem to wybitnie smaczne i delikatne danie, nie zapomnijcie o kilku ząbkach czosnku dla podkreślenia smaku szpinaku. Nie żałujcie też sosu beszamelowego, parmezanu i pieprzu. Używam zawsze szpinaku w liściach – może być świeży lub mrożony. Nie podgotowuję też płatów makaronowych – dzięki temu pozostają lekko al dente.
Lasagne ze szpinakiem – składniki:
- 12 makaronowych płatów do lasagne
- 2 paczki mrożonego szpinaku w liściach (około 900 gramów)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, vegeta
- oliwa z oliwek
- 150 gramów parmezanu i 50 gramów mozzarelli na wierzch
Sos beszamelowy: 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki, szklanka mleka, biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Lasagne ze szpinakiem – przepis
- Sos beszamelowy: rozpuścić masło, zagęścić je mąką – podsmażać do uzyskania lekko złocistego koloru i gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo rozcieńczać mlekiem, powoli gotując. Doprawić i zdjąć z ognia.
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z czosnkiem, dodać szpinak – dusić pod przykryciem do miękkości szpinaku – przyprawić obficie solą, pieprzem, vegetą.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dno z płatów makaronowych, przełożyć szpinakiem, beszamelem i szczyptą parmezanu, ułożyć tą metodą kolejne warstwy. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i ser (najlepiej mozzarella bo pięknie się ciągnie).
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut – najlepiej pod przykryciem. Dla wszystkich miłośników szpinaku i włoskiej kuchni to danie nie ma sobie równych.