Leczo węgierskie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Leczo węgierskie – czyli cała prawda o leczo, którą odkryłam w Budapeszcie – otóż węgierskie, paprykowe leczo jest delikatne, chude i zawiera mnóstwo cebuli i wcale nie tak dużo kiełbasy jak wcześniej sądziłam. Udało mi się idealnie odtworzyć ten przepis w domu i nie zawaham się zdradzić Wam przepisu i sekretu lekkiego leczowego sosu.

Leczo węgierskie – składniki

  • 4 duże cebule
  • 4 duże papryki: żółte i czerwone
  • 2 białe papryki (opcjonalnie, ale jeśli uda Wam się je kupić – nadadzą daniu niepowtarzalnego charakteru)
  • 3 duże pomidory
  • 1 kiełbasa – najlepiej pikantna węgierska albo inna w stylu chorizzo
  • 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • olej lub oliwa do smażenia

Leczo węgierskie – przepis

  1. Cebulę pokroić w dość grube półplastry i podsmażyć z kiełbasą. Cebuli nie można rozgotować – ma pozostać jędrna i lekko chrupiąca tak samo jak papryka.
  2. Po koło 4 minutach dodać paprykę, smażyć całość na małym ogniu.
  3. Następnie dodać sparzone, obrane pomidory pokrojone na 8 części. To pomidory są sekretem delikatnego sosu spajającego leczo w doskonałość.
  4. Leczo doprawić solidnie ostrą, mieloną papryką i solą. Jeśli sos będzie za rzadki – choć taki być powinien – można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dosłodzić odrobinę do smaku.
  5. Podawać z chlebem – spróbujcie tego prostego przepisu – gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem i konsystencją.
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *