Leczo z kurczakiem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Leczo z kurczakiem
Leczo z kurczakiem – składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Leczo z kurczakiem – przepis krok po kroku
- Na początku przygotuj wszystkie składniki. Filety z kurczaka pokrój na kawałki, cebulę i czosnek posiekaj, papryki i cukinie pokrój w paski, a pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż je przez kilka minut, aż będą lekko zrumienione z każdej strony.
- Dodaj papryki i cukinie do garnka i smaż wszystko razem przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
- Dodaj pokrojone pomidory, słodką paprykę, ostrą paprykę (jeśli lubisz pikantne dania) oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Zmniejsz ogień i gotuj leczo z kurczakiem na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie smaki się połączą, a warzywa będą miękkie.
- Sprawdź, czy danie jest dobrze doprawione i jeśli trzeba, dodaj więcej soli i pieprzu.
- Serwuj leczo z kurczakiem na talerzach, najlepiej podane z kawałkiem świeżego chleba.