Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Łosoś smażony czyli przepis Karola – łososiowego mistrza na idealnie delikatnego łososia. Jak zrobić łososia, żeby był soczysty – sekretem jest krótkie smażenia a następnie dopiekanie w piekarniku czyli postępowanie jak ze stekiem. Łosoś jest bardzo delikatną rybą trzeba uważać, żeby go nie przesuszyć.

Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem – składniki

  • Filet łososia ze skórą – kilka kawałków każdy po 200-300 gramów
  • Cytryna
  • Świeży koperek
  • Czosnek
  • Pieprz, sól
  • Kawałek masła
  • Olej do smażenia

Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem – przepis

  1. Filety należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Patelnia do smażenia ryb powinna być zawsze dobrze rozgrzana.
  3. Wkładamy filet skórą na gorący olej i smażymy około 3 minuty. Następnie przekładamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
  4. Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, skrapiamy cytryną i obkładamy świeżym koperkiem. Do pieczenia również można na każdy z kawałków położyć plaster cytryny i łyżeczkę masła – łosoś będzie wtedy jeszcze bardziej soczysty.
  5. Wkładamy łososia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 10 minutach.

Łosoś podsmażany i podpiekany w piekarniku będzie miał najlepszą soczystą konsystencję oraz zachowa najwięcej smaku. Koperek dodaje świeżości a cytryna orzeźwiającego aromatu. Soczystego łososia możecie podać ze świeżą bagietką lub frytkami. Ja lubię łososia ze szpinakiem i tak mam zamiar go podać.

łosoś smażony
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem
3.9/5 - (34 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Ja, nałogowy pożeracz ryb, tak usmażonego łososia jeszcze nie jadłem! Super przepis! Wyszedł wspaniale. Cytrynka, masełko a, ten koperek „cud,miód i malina” Łososia jadłem zawsze wędzonego, albo suchego samodzielnie usmażonego.Dzisiaj robię znowu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *