Makaron z pesto

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

1-2

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Makaron z pesto – składniki

  • 250g makaronu (np. spaghetti lub penne)
  • 2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Makaron z pesto – przepis krok po kroku

  1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie przygotuj pesto. W blenderze lub moździerzu zmiel bazylię, parmezan, orzechy piniowe, czosnek, sól i pieprz, aż powstanie gładka pasta.
  3. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek do pasty, mieszając, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Możesz dodać więcej oliwy, jeśli pesto jest zbyt gęste.
  4. Odcedź gotowany makaron i przełóż go z powrotem do garnka.
  5. Dodaj pesto do makaronu i delikatnie wymieszaj, aby cały makaron był pokryty sosem.
  6. Serwuj gorący makaron z pesto na talerzach, posypany dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *