Makaron ze szparagami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

1-2

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Makaron ze szparagami – składniki

  • 250g makaronu (np. spaghetti)
  • 1 pęczek świeżych szparagów
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Makaron ze szparagami – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie, obierz dolne części szparagów, usuwając zdrewniałe końce. Pokrój szparagi na kawałki o długości około 5 cm.
  3. W innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
  4. Dodaj pokrojone szparagi do garnka z czosnkiem i smaż przez około 5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące.
  5. Wlej bulion warzywny do garnka z szparagami i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż bulion się zagotuje.
  6. Odcedź makaron i dodaj go do garnka z szparagami i bulionem. Wymieszaj wszystko razem.
  7. Dodaj śmietanę kremówkę i starty parmezan do garnka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aż sos się zagęści i wszystkie składniki się połączą.
  8. Serwuj gorący makaron ze szparagami posypany dodatkowym parmezanem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *