Marynata do karkówki

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Marynata do karkówki


Marynata do karkówki

Marynata do karkówki – składniki

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z 1 limonki
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju sezamowego

Marynata do karkówki – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek, imbir, paprykę, pieprz i sok z limonki.
  2. Jeśli chcesz dodać nutę smaku, dodaj również olej sezamowy.
  3. Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
  4. Umieść plastry karkówki w misce z marynatą, dokładnie je obtaczając, aby były równomiernie pokryte.
  5. Zamknij misę i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby mięso dobrze się zamarynowało.
  6. Przed grillowaniem lub smażeniem, wyjmij karkówkę z marynaty i osusz ją papierowym ręcznikiem.
  7. Możesz teraz przygotować karkówkę według preferowanego przepisu – grillować, smażyć lub piec w piekarniku.
  8. Pamiętaj, aby podczas smażenia lub grillowania używać pozostałej marynaty do polewania mięsa, aby nadać mu jeszcze więcej smaku.
  9. Po ugotowaniu, karkówkę podawaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się smakiem marynaty do karkówki!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *