Marynata do kurczaka

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Marynata do kurczaka


Marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka – składniki

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Marynata do kurczaka – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj czosnek, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, paprykę słodką, oregano oraz opcjonalnie ostrą paprykę.
  2. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Przygotuj kurczaka, usuwając skórę i kości, a następnie pokrój go na kawałki.
  4. Umieść kawałki kurczaka w misce z marynatą, dokładnie je obtaczając, aby były równomiernie pokryte.
  5. Zamknij misę i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby kurczak mógł się zamarynować.
  6. Przed przygotowaniem kurczaka, odcedź marynatę i pozostaw ją na bok.
  7. Na rozgrzaną patelnię lub grill umieść kawałki kurczaka i smaż je z obu stron, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
  8. Podczas smażenia, co jakiś czas polewaj kurczaka odrobiną marynaty, aby nadać mu dodatkowy smak.
  9. Gotowy kurczak podawaj na talerzu, posypany świeżymi ziołami i skropiony sokiem z cytryny.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *