Stripsy z kurczaka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Stripsy z kurczaka – składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • olej roślinny do smażenia

Stripsy z kurczaka – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj składniki: filety z kurczaka pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką.
  3. W drugiej misce roztrzep jajko.
  4. Obtocz paski kurczaka najpierw w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej, dokładnie je obtaczając.
  5. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
  6. Smaż stripsy z kurczaka na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Po usmażeniu odkładaj stripsy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Podawaj stripsy z kurczaka na gorąco, jako przekąskę lub główne danie, np. z frytkami i sosem czosnkowym.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *