Masło z awokado
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
Łączny czas:
10 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
wegańska
Nie ma nic prostszego i smaczniejszego niż domowe masło z awokado. Właściwie to bardziej przypomina krem, ale jego konsystencja i uniwersalność pozwalają na używanie go jako alternatywy dla tradycyjnego masła. To zdrowa, pełna błonnika i zdrowych tłuszczów propozycja, którą możemy używać na kanapki, do sałatek czy jako dodatek do dań. Pokażę Wam jak łatwo zrobić masło z awokado!
Masło z awokado – składniki
- 2 dojrzałe awokado
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Alternatywy:
- Można dodać posiekany czosnek dla bardziej intensywnego smaku.
- Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj odrobinę płatków chili.
Masło z awokado – przepis krok po kroku
- Przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ.
- Umieść miąższ awokado w misce i rozgnieć go widelcem na jednolitą masę.
- Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowe masło przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.