Mazurek wielkanocny – tradycyjna receptura

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz. 00 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

20

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Mazurek czyli tradycyjne Wielkanocne ciasto. Słodkie, chrupiące i niesamowicie pyszne. Przepis jest idealny – Jagna, która go upiekła zrobiła furorę wśród gości – to ciasto zniknęło najszybciej. Kruchy spód, nadzienie z masy kajmakowej, a całość polana gorzką czekoladą – idealnie zrównoważony smak i konsystencja. Kolejną zaletą tego wspaniałego ciasta jest łatwość i czas przygotowania – do dzieła.

Mazurek wielkanocny – składniki

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki
    125 g masła
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru brązowego

Masa kajmakowa:

  • 1/3 szklanki złotego syropu albo miodu ( ja użyłam miodu)
  • 800g mleka skondensowanego słodzonego
  • opcjonalnie 125g masła

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady z 2/3 łyżeczkami oleju lub masła

Mazurek wielkanocny – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu: masło należy roztopić w rondelku, do miski wrzucić mąkę, wiórki kokosowe i brązowy cukier, następnie zalać składniki roztopionym masłem i wymieszać.
  2. Powstałą masą wylepić dno foremki ok. 20X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( do większej formy będzie trzeba dorobić ciasto) . Piec aż ciasto zyska złoty kolor (15-18 minut) w temp 180 st.
  3. Masa kajmakowa: mleko skondensowane, miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać ok. 30-40 min na niewielkim ogniu aż masa zacznie gęstnieć, mieszać co jakiś czas.
  4. 2 prostsza metoda to gotowanie mleka słodzonego w puszkach – ok. 2-3 godziny i wymieszanie ich z miodem. Można też kupić gotową masę kajmakową.
  5. Wylać masę na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym masa kajmakowa zgęstnieje i stanie się złoto-brązowa, powstaną pierwsze bąble. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na ok 2h.
  6. Polewa: roztopić czekoladę z olejem lub masłem – najlepiej w kąpieli wodnej. Gdy masa kajmakowa przestygnie można polać ją pyszną czekoladową polewą.
  7. Mazurek ozdobić migdałami, lukrem, orzechami, skórką pomarańczową lub suszonymi owocami np. morelami.
CZYTAJ  Szparagi w szynce
mazurek
Mazurek wielkanocny

 

4.1/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Moje ulubione wielkanocne ciasto ! Spróbuję tak ładnie przyozdobić jak to udało się Jagnie, sama wypróbowałam już innego przepisu i wyszedł rewelacyjnie, był kruchy i słodki, a jak się komponował podczas spotkania na kawę z przyjaciółkami 🙂 wszystkie chciały ode mnie przepis :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *