Mazurek wielkanocny – tradycyjna receptura
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
1 godz. 00 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
20
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Mazurek czyli tradycyjne Wielkanocne ciasto. Słodkie, chrupiące i niesamowicie pyszne. Przepis jest idealny – Jagna, która go upiekła zrobiła furorę wśród gości – to ciasto zniknęło najszybciej. Kruchy spód, nadzienie z masy kajmakowej, a całość polana gorzką czekoladą – idealnie zrównoważony smak i konsystencja. Kolejną zaletą tego wspaniałego ciasta jest łatwość i czas przygotowania – do dzieła.
Mazurek wielkanocny – składniki
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki
125 g masła
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru brązowego
Masa kajmakowa:
- 1/3 szklanki złotego syropu albo miodu ( ja użyłam miodu)
- 800g mleka skondensowanego słodzonego
- opcjonalnie 125g masła
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady z 2/3 łyżeczkami oleju lub masła
Mazurek wielkanocny – przepis
- Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu: masło należy roztopić w rondelku, do miski wrzucić mąkę, wiórki kokosowe i brązowy cukier, następnie zalać składniki roztopionym masłem i wymieszać.
- Powstałą masą wylepić dno foremki ok. 20X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( do większej formy będzie trzeba dorobić ciasto) . Piec aż ciasto zyska złoty kolor (15-18 minut) w temp 180 st.
- Masa kajmakowa: mleko skondensowane, miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać ok. 30-40 min na niewielkim ogniu aż masa zacznie gęstnieć, mieszać co jakiś czas.
- 2 prostsza metoda to gotowanie mleka słodzonego w puszkach – ok. 2-3 godziny i wymieszanie ich z miodem. Można też kupić gotową masę kajmakową.
- Wylać masę na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym masa kajmakowa zgęstnieje i stanie się złoto-brązowa, powstaną pierwsze bąble. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na ok 2h.
- Polewa: roztopić czekoladę z olejem lub masłem – najlepiej w kąpieli wodnej. Gdy masa kajmakowa przestygnie można polać ją pyszną czekoladową polewą.
- Mazurek ozdobić migdałami, lukrem, orzechami, skórką pomarańczową lub suszonymi owocami np. morelami.
Moje ulubione wielkanocne ciasto ! Spróbuję tak ładnie przyozdobić jak to udało się Jagnie, sama wypróbowałam już innego przepisu i wyszedł rewelacyjnie, był kruchy i słodki, a jak się komponował podczas spotkania na kawę z przyjaciółkami 🙂 wszystkie chciały ode mnie przepis :))
to będzie mój pierwszy mazurek…trzymajcie kciuki