Modra kapusta czerwona na ciepło

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 00 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Modra kapusta czerwona na ciepło jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Niezależnie od okazji, ten kolorowy dodatek na pewno ożywi każdy posiłek!

Modra kapusta czerwona na ciepło – składniki

Do przygotowania modrej kapusty czerwonej na ciepło potrzebujemy następujących składników:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Możliwe alternatywy:

  • Jeżeli nie przepadasz za smakiem jabłek, możesz zastąpić je gruszkami.
  • Do aromatyzowania kapusty można zastosować również cynamon lub goździki.

Modra kapusta czerwona na ciepło – przepis krok po kroku

  1. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę siekamy w kostkę, jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a kapustę drobno szatkujemy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy ją, aż stanie się złota i szklista.
  3. Następnie dodajemy do cebuli starte jabłka, szatkowaną kapustę, ocet, cukier, sól, pieprz i majeranek. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut.
  4. Gdy kapusta zacznie się zarumienić, wlewamy bulion warzywny. Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 45 minut, aż kapusta będzie miękka i dobrze przegryziona.
  5. Przed podaniem sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy, doprawiamy solą, pieprzem lub dodajemy więcej octu, jeśli jest to potrzebne.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *