
Naleśniki bez jajek
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4-5
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Naleśniki bez jajek – składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- olej roślinny do smażenia
Naleśniki bez jajek – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj mleko roślinne, olej roślinny i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) do suchych składników. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją cienką warstwą oleju roślinnego.
- Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
- Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
- Przenieś naleśniki na talerz i powtórz proces smażenia z pozostałym ciastem.
- Serwuj naleśniki bez jajek na ciepło, posypane ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce, dżem czy bita śmietana roślinna.