Tiramisu bez jajek

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tiramisu bez jajek – składniki

  • 200g biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200ml mocnej kawy
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru amaretto

Tiramisu bez jajek – przepis krok po kroku

  1. W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  2. W drugiej misce wymieszaj mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj ubitą śmietanę do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotuj mocną kawę i ostudź ją.
  5. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę biszkoptów, które wcześniej zamoczyłeś w kawie.
  6. Na biszkoptach rozsmaruj połowę przygotowanej masy mascarpone.
  7. Posyp warstwę kakaem.
  8. Powtórz kolejność warstw: biszkopty, masa mascarpone, kakao.
  9. Jeśli chcesz, możesz dodać likier amaretto do kawy i zamoczyć nim biszkopty.
  10. Na wierzchu posyp tiramisu jeszcze odrobiną kakao.
  11. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby tiramisu dobrze się schłodziło i przegryzło smaki.
  12. Podawaj schłodzone i ciesz się pysznym Tiramisu bez jajek.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *