Nalewka śliwkowa (śliwowica)

Czas przygotowania:

2 godz. 00 min

Czas gotowania:

-

Łączny czas:

2 godz. 00 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Nalewka śliwkowa, czyli słynna śliwowica, to jeden z najbardziej kultowych polskich trunków. Wytwarzana jest z soczystych, dojrzałych śliwek, a jej intensywny smak i zapach zachwycają nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Właściwie przygotowana śliwowica to prawdziwa sztuka, której tajniki warto poznać. Dziś przygotujemy ją razem krok po kroku.

Nalewka śliwkowa (śliwowica) – składniki

Będziesz potrzebować:

  • 2 kg dojrzałych śliwek (najlepsze są odmiany węgierki)
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu (można użyć wódki, ale trunek będzie mniej mocny)
  • Opcjonalnie: kawałek cynamonu, goździki, ziarna anyżu lub wanilia (dla dodatkowego aromatu)

Nalewka śliwkowa (śliwowica) – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie śliwek: Umyj śliwki, osusz je, usuń gniazda nasienne.
  2. Warstwy w słoiku: Do dużego słoja układaj na przemian warstwy śliwek i cukru. Zakończ warstwą cukru.
  3. Dodatki: Jeśli chcesz, możesz teraz dodać swoje ulubione przyprawy – cynamon, goździki, anyż lub wanilię.
  4. Zalewanie spirytusem: Na koniec zalej całość spirytusem.
  5. Odstawienie do leżakowania: Odstaw słoik w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 6 tygodni. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
  6. Filtrowanie: Po upływie tego czasu nalewkę należy przefiltrować przez gęste sito lub ściereczkę z lnianego płótna.
  7. Butelkowanie: Przelej śliwowicę do butelek i szczelnie zamknij.
  8. Dojrzewanie: Najlepiej, gdy nalewka dojrzeje jeszcze przez kilka miesięcy, ale jeśli nie możesz się doczekać, już po kilku tygodniach jest gotowa do spożycia.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *