Pad thai z kurczakiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Przepis na aromatyczny makaron po tajsku, czyli pad thai. Gotowe danie pad thai kupicie prawie w każdym supermarketowym fast foodzie, ale to nie to samo co autentyczny i gotowany z namaszczeniem pad thai. Użyłam krewetek i kurczaka, płaskiego makaronu ryżowego, miliona tajemnych składników, które opisze w dalszej części i prażonych orzechów. Istotna jest kolendra, limonka i chrupiące kiełki fasoli. Można użyć pasty pad thai, ale ja przygotowałam ją sama od zera. No dobra tego dnia gotowali Żaba i Pedro – to oni ją przygotowali, moja rola sprowadziła się do pokrzykiwania: więcej sosu rybnego, więcej cukru i limonki!
Pad thai z kurczakiem – składniki
- paczka płaskiego makaronu ryżowego
- paczka dużych krewetek około 250 gramów
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 ząbków czosnku
- 2 świeże chilli
- 1,5 łyżki startego imbiru
- 2 cebule
- garść szczypiorku z cebuli dymki
- 2 jajka
- 3 garście kiełków fasoli mung
- mała filiżanka podprażonych, niesolonych fistaszków
- 3 łyżki oleju do smażenia – mieliśmy ryżowy, który może osiągać bardzo wysoką temperaturę bez dymienia.
- ćwiartki limonki do podania
- dużo świeżej kolendry
Sos do Pad Thai:
- filiżanka bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 5 łyżeczek octu winnego lub ryżowego
- 3 chlusty sosu tamaryndowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 6 łyżeczek brązowego cukru
- 3-4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- pół łyżeczki białego pieprzu
Pad thai z kurczakiem – przepis
- Pierś z kurczaka pokroić i zamarynować w sosie sojowym na kilka minut. W międzyczasie posiekać i połączyć wszystkie składniki na pastę pad thai. Sos trzymamy w kubku i będziemy stopniowo podlewać danie.
- Zaparzyć makaron ryżowy i przelać go wodą, żeby się nie skleił
- Wok lub patelnię rozgrzać na średnim gazie z odrobiną oleju. Dodać czosnek, cebulę, chilli, imbir i szczypior. Smażyć około minuty.
- Następnie dodać kurczaka i po 3 minutach dorzucić krewetki. Gdy całość lekko straci wodę – czytaj patelnia wyschnie należy zacząć podlewać całość sosem.
- Wszystko mieszać i podsmażać do momentu gdy kurczak i krewetki nie będą już surowe. Wbić całe jajko i rozmieszać energicznie ze wszystkimi składnikami.
- Dodać makaron i podlać obficie sosem, całość wymieszać. Smażyć około 8 minut do momentu, w którym makaron zacznie się lekko kleić – jeśli to konieczne podlewać stopniowo sosem.
- Zdjąć woka z gazu, posypać obficie kiełkami, kolendrą, plasterkami świeżej chilli do ozdoby. Chlapnąć jeszcze obficie sosem rybnym.
Podawać z prażonymi, lekko rozgniecionymi orzechami, ćwiartką limonki i szczypiorkiem. Jest pysznie.