Paella z królikiem i krewetkami

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

30 min.

Łączny czas:

45 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Hiszpańska

Paella to pyszne, proste danie z ryżu duszonego na patelni z mięsem i warzywami, w przeciwieństwie do risotto wodę do paelli wlewamy tylko raz (nie podlewamy ryżu) i nie mieszamy – od spodu ma powstać delikatna, chrupiąca skorupka z ryżu. Istotnym składnikiem jest czosnek – najlepiej pół główki w całości. Piękny, żółty kolor gwarantuje szczypta szafranu.

Pierwszą paellę jadłam w Barcelonie – domowa, prosta i pyszna – przygotowana przez znajomych, u których mieszkaliśmy. Na szczęście udało nam się wyłudzić sprawdzony przepis, a nawet asystować w przygotowaniu – teraz ja dzielę się nim z Wami.

Poniżej przepis na delikatną paellę z królikiem i krewetkami, królika można z powodzeniem zastąpić kurczakiem – koniecznie z kawałkami kości, które nadają głębi smaku.

Paella z królikiem – składniki

  • pół królika (około 8 kawałków) – do podzielenia na porcje (można zachować podroby)
  • garść krewetek
  • 1 czerwona, słodka papryka
  • pół główki czosnku – tniemy w poprzek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 1 szklanka krótko ziarnistego ryżu
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Paella z królikiem – przepis

  1. Królika pokroić na 2-3 cm porcje, oprószyć solą i pieprzem, następnie zrumienić przez około 5 minut na oliwie z oliwek – chodzi o zamknięcie porów mięsa – żeby zachować soczystość. Można dodać podroby królika – zwłaszcza wątróbkę.
  2. Odłożyć mięso na bok, pomidory sparzyć i obrać ze skórki – następnie pozbyć się gniazd nasiennych, miąższ pokroić w paski. Paprykę również pokroić w paski. Całą główkę czosnku przeciąć na pół w poprzek.
  3. Na patelni po smażeniu mięsa umieścić pomidory, czosnek i paprykę – doprawić solą i pieprzem – smażyć, aż pomidory lekko się skarmelizują i zrumienią. Po 5 minutach ponownie wrzucić na tę patelnię królika.
  4. Całość doprawić słodką papryką i szafranem, zlać bulionem i gotować przez około 10 minut. Sprawdzić czy całość ma wyrazisty smak, następnie posypać całość surowym, krótko ziarnistym ryżem. Gotować odkryte przez 10 minut na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu bez mieszania – około 15 minut – lub do czasu, kiedy ryż do końca się ugotuje i wchłonie cały bulion. Uwaga ryż nie może być rozgotowany – jeśli można tak powiedzieć o ryżu to ma być lekko al dente.
  5. Na ostatnie 3 minuty można dorzucić krewetki, całość posypać obficie natką pietruszki i skropić lekko cytryną tuż przed podaniem.
  6. Pyszna, delikatna paella to idealne danie na upał, do tego odrobina wina i piękna kolacja jak znalazł. Kto trafi na serce królika będzie miał szczęście.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *