Amerykańskie pancakes – oryginalna receptura
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pancakes przepis na idealne, grube amerykańskie naleśniki czyli śniadanie doskonałe. Zawsze wydawały mi się daniem skomplikowanym, aż tu pewnego dnia brygada moich znajomych zaserwowała je nam na śniadanie, zrobili ciasto, usmażyli „pancaksy” i nawet udekorowali je owocami i syropem klonowym – uwinęli się w piętnaście minut! Jeśli chcecie kogoś w sobie rozkochać o poranku – koniecznie zróbcie pancakes według tego przepisu.
Amerykańskie pancakes – składniki:
- 3 szklanki mąki (może być tortowa lub pszenna)
- 3 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki oliwy i szczypta soli
Amerykańskie pancakes – dodatki:
- owoce: banany, truskawki, maliny, borówki i cokolwiek wpadnie Wam w ręce.
- bita śmietana, polewa czekoladowa, lody lub nieśmiertelny klasyk – syrop klonowy.
Amerykańskie pancakes – przepis
- Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym na gładką masę – można też użyć po prostu łyżki, ale maszyna lepiej je napowietrzy i będą jeszcze bardziej puszyste.
- Na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju smażymy pancakes chwilę – do zrumienienia się ciasta z jednej strony (musicie wyczuć i naleśniki i patelnię). Muszą mieć delikatny złotawy kolor i być aksamitnie puszyste.
- Następnie wykładamy je na talerz – każdą warstwę przekładając owocami i ulubionymi dodatkami. Polewamy sosem lub syropem klonowym i zapadamy natychmiast w doskonały nastrój. To danie doskonale sprawdza się też jako deser.