Pasta jajeczna na 3 sposoby
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie, to danie szybkie, proste, pyszne i delikatne. Tradycyjne pasta jajeczna to jajka na twardo z dodatkiem majonezu i szczypiorku, można opcjonalnie dodać trochę szynki i odrobinę musztardy dla zaostrzenia smaku. Inny pomysł to pasta z dodatkiem ogórka konserwowanego i pietruszki. Mój ulubiony wariant to pasta jajeczna z wędzonym łososiem, koperkiem i odrobiną majonezu. Pasta należy to rodziny dań „co się nawinie” – można użyć wędzonej makreli, kurczaka pieczonego czy czegokolwiek co się Wam napatoczy. Poniżej przepis na trzy pyszne i sprawdzone pasty z jajek.
1. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- garść szczypiorku
- opcjonalnie 2 plastry szynki pokrojone w kostkę
2. Pasta jajeczna z ogórkiem konserwowym – składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 3 ogórki konserwowe
- duża szczypta pietruszki
3. Pasta jajeczna z wędzonym łososiem – składniki
4 jajka
2 łyżki majonezu
odrobina musztardy
sól, pieprz
4 plastry wędzonego łososia około 50 gramów
szczypta koperku
Pasta jajeczna – przepis
- Jajka ugotować na twardo – gotować około 5 minut, żeby nie stały się zbyt suche.
- Pokroić jajka i dodatki w kostkę – ja kroję w dość grubą, bo lubię czuć poszczególne składniki.
- Wymieszać składniki z majonezem, musztardą, solą, pieprzem i ziołami. Dodać łososia, szynkę lub ogórki konserwowe i co tylko lubicie i macie pod ręką.
- Warto ozdobić kanapki z pastą jajeczną odrobiną zdrowych kiełków np. rzodkiewki, podkreślą smak i będą przyjemnie chrupały.
Kanapki z pastą jajeczną to śniadanie idealne!