Pasta z bobu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasta z bobu – składniki

  • 250g bobu (można użyć również ciecierzycy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tahini (pastę sezamową)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji

Pasta z bobu – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj bob, usuwając skórki z ziaren.
  2. Gotuj bob w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będą miękkie.
  3. Odcedź bob i ostudź.
  4. W blenderze lub robocie kuchennym umieść bob, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, tahini, sól i pieprz.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.
  6. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Przełóż pastę do miseczki i udekoruj świeżymi ziołami, jeśli chcesz.
  8. Podawaj pastę z bobu na kromkach chleba lub jako dip do warzyw.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *