Pasta z makreli wędzonej
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pasta z makreli wędzonej – składniki
- 2 filety makreli wędzonej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól do smaku
- kromki chleba tostowego lub grzanki
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Pasta z makreli wędzonej – przepis krok po kroku
- Wędzone filety makreli dokładnie oczyść z ości i skóry, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W misce umieść pokrojone filety makreli, posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj majonez, musztardę i sok z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
- Pasta z makreli wędzonej jest gotowa do podania.
- Podawaj pastę na kromkach chleba tostowego lub grzankach.
- Dekoruj pastę świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.