Pieczarki faszerowane serem mozzarella
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pieczarki faszerowane przepis czyli jak zrobić pyszne, delikatne faszerowane pieczarki. Możecie dodawać ulubionych składników i dowolnie modyfikować przepis. Moją ulubioną wersją jest prosta wersja z pietruszką, masłem, cebulą i serem według Julii Child.
Pieczarki faszerowane serem mozzarella – składniki
- 400 gramów dużych pieczarek
- 100 ml kwaśnej śmietany
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- pęczek drobnego szczypiorku
- łyżka mąki
- pół kostki masła
- sól, pieprz
- ser mozzarella
- opcjonalne dodatki: pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, ser pleśniowy, pomidory suszone, oliwki
Pieczarki faszerowane serem mozzarella – przepis
- Masło roztapiamy w misce w mikrofali lub w małym garnku na bardzo małym ogniu.
- Myjemy dokładnie i osuszamy pieczarki. Pozbywamy się nóżek pieczarek delikatnie je wykręcając z kapelusza. Każdą z pieczarek smarujemy odrobiną roztopionego masła i odstawiamy do naczynia żaroodpornego kapeluszem do dołu tworząc małe pieczarkowe miseczki.
- Na pozostałym maśle smażymy pokrojoną cebulę pokrojoną w kostkę, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodajemy łyżkę mąki i chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną zieleniną. Dusimy chwilę całość do połączenia się składników farszu.
- Do każdej z pieczarek opcjonalnie dodajemy odrobinę dodatków można dodać do każdej z pieczarek inne dodatki – tworząc niespodzianki – do jednej dodajcie sporo chilli i obserwujcie gości). Następnie dodajemy po łyżce farszu i przykrywamy każdą pieczarkę kawałkiem sera mozarella.
- Zapiekamy całość w naczyniu żaroodpornym w rozgrzanym do 180 stopni piekarniuku przez około 10-15 minut. Smacznego!