Karkówka pieczona z cebulą i czosnkiem

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

2 godz.

Łączny czas:

2 godz. 10 min.

Ilość porcji:

8 - 10

Stopień trudności:

Łatwe

Typ kuchni:

Polska

Pieczeń z karkówki – czyli jak przygotować wyśmienitą pieczoną karkówkę w sosie cebulowym. Przede wszystkim należy zamarynować karkówkę dzień przed pieczeniem – przejdzie smakiem i aromatem czosnku i majeranku. Godzinę przed wyjęciem z piekarnika obkładamy mięso ćwiartkami cebuli – tak powstanie sekretny, cebulowy sos. Danie jest tanie, proste i bajecznie smaczne.

Pieczeń z karkówki – składniki

  • około 1,5 kg karkówki (nie za tłustej)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 garście majeranku
  • 6-8 średnich cebul
  • 2 łyżki oleju

Pieczeń z karkówki – przepis

  • Mięso umyć i wysuszyć. Czosnek obrać i pokroić w słupki (będziemy nim szpikować mięso). Małym nożykiem robić w karkówce dziury na głębokość kawałka czosnku – wbić czosnek w dziurę. Mięso musi być dokładnie naszpikowane – im większa karkówka tym więcej czosnku. Polecam około 4cm odstępy, starajcie się wbijać czosnek głęboko, żeby nie powypadał gdy karkówka będzie się kurczyła w trakcie pieczenia.
  • Mięso naszpikowane czosnkiem dokładnie natrzeć olejem (wystarczą 2 łyżki – tylko żeby przyprawy się przykleiły) posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem – przyprawy energicznie wetrzeć (wmasować) w mięso.
  • Mięso odłożyć na noc do lodówki. Wszystkie smaki się przegryzą i będzie pysznie.
  • Piec około 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (mówię o około 1,5kg kawałku), godzinę przed końcem pieczenia obłożyć pokrojoną na ćwiartki cebulą, dalej piec pod przykryciem.
  • Im większa karkówka tym dłuższe pieczenie – nie bójcie się – nie wysuszy się – po pierwsze jest przykryta, po drugie cebula nawilży mięso. Możecie też użyć termometru – żeby mieć pewność, że pieczeń będzie idealna – ja karkówkę piekę zawsze „na oko”.
  • Upieczoną cebulę zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem – dodać sosu powstałego w trakcie pieczenia karkówki, żeby uzyskać konsystencję sosu – całość zmiksować. Prosty i pyszny sos do mięsa gotowy.
CZYTAJ  Wołowina duszona w czerwonym winie
pieczona karkówka
pieczona karkówka
3.5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *