Karkówka pieczona z cebulą i czosnkiem
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
2 godz.
Łączny czas:
2 godz. 10 min.
Ilość porcji:
8 - 10
Stopień trudności:
Łatwe
Typ kuchni:
Polska
Pieczeń z karkówki – czyli jak przygotować wyśmienitą pieczoną karkówkę w sosie cebulowym. Przede wszystkim należy zamarynować karkówkę dzień przed pieczeniem – przejdzie smakiem i aromatem czosnku i majeranku. Godzinę przed wyjęciem z piekarnika obkładamy mięso ćwiartkami cebuli – tak powstanie sekretny, cebulowy sos. Danie jest tanie, proste i bajecznie smaczne.
Pieczeń z karkówki – składniki
- około 1,5 kg karkówki (nie za tłustej)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3-4 garście majeranku
- 6-8 średnich cebul
- 2 łyżki oleju
Pieczeń z karkówki – przepis
- Mięso umyć i wysuszyć. Czosnek obrać i pokroić w słupki (będziemy nim szpikować mięso). Małym nożykiem robić w karkówce dziury na głębokość kawałka czosnku – wbić czosnek w dziurę. Mięso musi być dokładnie naszpikowane – im większa karkówka tym więcej czosnku. Polecam około 4cm odstępy, starajcie się wbijać czosnek głęboko, żeby nie powypadał gdy karkówka będzie się kurczyła w trakcie pieczenia.
- Mięso naszpikowane czosnkiem dokładnie natrzeć olejem (wystarczą 2 łyżki – tylko żeby przyprawy się przykleiły) posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem – przyprawy energicznie wetrzeć (wmasować) w mięso.
- Mięso odłożyć na noc do lodówki. Wszystkie smaki się przegryzą i będzie pysznie.
- Piec około 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (mówię o około 1,5kg kawałku), godzinę przed końcem pieczenia obłożyć pokrojoną na ćwiartki cebulą, dalej piec pod przykryciem.
- Im większa karkówka tym dłuższe pieczenie – nie bójcie się – nie wysuszy się – po pierwsze jest przykryta, po drugie cebula nawilży mięso. Możecie też użyć termometru – żeby mieć pewność, że pieczeń będzie idealna – ja karkówkę piekę zawsze „na oko”.
- Upieczoną cebulę zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem – dodać sosu powstałego w trakcie pieczenia karkówki, żeby uzyskać konsystencję sosu – całość zmiksować. Prosty i pyszny sos do mięsa gotowy.