Pieczona pierś z indyka z kolendrą i ostrą papryką

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

1 godz. 45 min

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

polska, amerykańska

Pieczona pierś z indyka to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, chudej i bardzo smacznej domowej wędliny. Jeśli lubicie wiedzieć co kładziecie na kanapkę – koniecznie przygotujcie sobie domową wędlinę.

Pieczona pierś z indyka – składniki

  • około 1 kg filetu z indyka
  • ziarno gorczycy 1 łyżeczka
  • nasiona kolendry 1 łyżeczka
  • papryka czerwona
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • sól, pieprz
  • jałowy sznurek
  • olej do smażenia

Pieczona pierś z indyka – przepis

  1. Filet z indyka należy dokładnie umyć, oczyścić z żyłek itp oraz osuszyć.
  2. Gorczycę, kolendrę oraz czarny pieprz należy lekko uprażyć na suchej patelni. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza, dodajemy pozostałe przyprawy oraz sól i dokładnie całość ugniatamy (mielimy).
  3. Mięso nacieramy ze wszystkich stron gotową mieszanką przypraw i odstawiamy przynajmniej na 1-2 godziny.
  4. Mięso formujemy w rulon równej grubości i zawijamy sznurkiem. Rulon powinien być dość mocno i dokładnie zawinięty.
  5. Na rozgrzaną żeliwną lub stalową patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy mięso ze wszystkich stron. Dokładne obsmażenie pieczeni pozwoli na zachowanie soczystego mięsa w środku.
  6. W najgrubszy kawałek mięsa wbijamy termometr do mierzenia temperatury pieczeni. Mięso przekładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak długo, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 75 stopni. Po wyjęciu mięsa z piekarnika temperatura w środku urośnie do 80-85 stopni.
  7. Pieczeń można jeść na ciepło ale najlepiej smakuje następnego dnia  na zimno do kanapek.
4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Pieczona pierś z indyka udała mi się. Będę to powtarzać, tym bardziej, z smakowała dzieciom. Robiłam bez termometru,ale sobie kupię ha,ha,ha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *