Pieczona pierś z indyka z kolendrą i ostrą papryką
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
1 godz. 30 min
Łączny czas:
1 godz. 45 min
Ilość porcji:
10-12
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
polska, amerykańska
Pieczona pierś z indyka to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, chudej i bardzo smacznej domowej wędliny. Jeśli lubicie wiedzieć co kładziecie na kanapkę – koniecznie przygotujcie sobie domową wędlinę.
Pieczona pierś z indyka – składniki
- około 1 kg filetu z indyka
- ziarno gorczycy 1 łyżeczka
- nasiona kolendry 1 łyżeczka
- papryka czerwona
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- sól, pieprz
- jałowy sznurek
- olej do smażenia
Pieczona pierś z indyka – przepis
- Filet z indyka należy dokładnie umyć, oczyścić z żyłek itp oraz osuszyć.
- Gorczycę, kolendrę oraz czarny pieprz należy lekko uprażyć na suchej patelni. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza, dodajemy pozostałe przyprawy oraz sól i dokładnie całość ugniatamy (mielimy).
- Mięso nacieramy ze wszystkich stron gotową mieszanką przypraw i odstawiamy przynajmniej na 1-2 godziny.
- Mięso formujemy w rulon równej grubości i zawijamy sznurkiem. Rulon powinien być dość mocno i dokładnie zawinięty.
- Na rozgrzaną żeliwną lub stalową patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy mięso ze wszystkich stron. Dokładne obsmażenie pieczeni pozwoli na zachowanie soczystego mięsa w środku.
- W najgrubszy kawałek mięsa wbijamy termometr do mierzenia temperatury pieczeni. Mięso przekładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak długo, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 75 stopni. Po wyjęciu mięsa z piekarnika temperatura w środku urośnie do 80-85 stopni.
- Pieczeń można jeść na ciepło ale najlepiej smakuje następnego dnia na zimno do kanapek.
Pieczona pierś z indyka udała mi się. Będę to powtarzać, tym bardziej, z smakowała dzieciom. Robiłam bez termometru,ale sobie kupię ha,ha,ha.
Jak długo może stać indyk w mieszance warzyw przed pieczeniem? W lodówce tak?
Może się marynować np. 24h w lodówce.