Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami – składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 papryka żółta, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj piekarnik, nastaw go na 200°C.
  2. Na desce do krojenia ułóż plastrami szynki parmeńskiej, tak aby pokryły całą powierzchnię.
  3. Na każdym plastrze szynki połóż po jednym filecie z dorsza.
  4. Posól i popieprz dorsza z obu stron.
  5. Zwiń filety w szynkę, tak aby dobrze się trzymały.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek, cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i pomidory przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
  8. Na tej samej patelni obsmaż z obu stron zawinięte filety z dorsza przez około 2 minuty.
  9. Przełóż dorsza na warzywa w naczyniu żaroodpornym.
  10. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie miękki i delikatny.
  11. Serwuj pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami na talerzach, polewając sosem z naczynia.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *