Pikle
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pikle – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka octu
- opcjonalnie: 1 papryczka chili
Pikle – przepis krok po kroku
- Ogórki gruntowe dokładnie umyj i pokrój na plasterki.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- W dużym garnku umieść ogórki, cebulę, czosnek, koperek.
- Dodaj sól, cukier, gorczycę, pieprz, kolendrę, kminek i ocet.
- Jeśli lubisz pikantne pikle, dodaj również posiekaną papryczkę chili.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Garnki przykryj pokrywką i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
- Po 24 godzinach pikle będą gotowe do spożycia.
Teraz możesz cieszyć się domowymi piklami! Smacznego!