Pikle

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pikle – składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka octu
  • opcjonalnie: 1 papryczka chili

Pikle – przepis krok po kroku

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyj i pokrój na plasterki.
  2. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
  3. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
  4. Koper umyj, osusz i posiekaj.
  5. W dużym garnku umieść ogórki, cebulę, czosnek, koperek.
  6. Dodaj sól, cukier, gorczycę, pieprz, kolendrę, kminek i ocet.
  7. Jeśli lubisz pikantne pikle, dodaj również posiekaną papryczkę chili.
  8. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Garnki przykryj pokrywką i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
  10. Po 24 godzinach pikle będą gotowe do spożycia.

Teraz możesz cieszyć się domowymi piklami! Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *