Placki owsiane z bananem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
wegetariańska
Placki owsiane z bananem to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie lub przekąskę, które można przygotować w mgnieniu oka. Są one pełne błonnika dzięki owocom i płatkom owsianym, a jednocześnie nie zawierają dodatku cukru, dzięki czemu są idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Placki owsiane z bananem – składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Olej kokosowy do smażenia
Alternatywy:
- Możesz dodać łyżkę nasion chia lub siemienia lnianego dla dodatkowego błonnika.
- Zamiast oleju kokosowego, można użyć oleju rzepakowego lub masła klarowanego.
Placki owsiane z bananem – przepis krok po kroku:
- Zaczynamy od rozgniecenia bananów na gładką masę.
- Dodajemy do bananów płatki owsiane, jajka, cynamon i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię, na której roztopiliśmy odrobinę oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta.
- Smażymy placki owsiane z bananem na średnim ogniu do momentu, aż będą złoto-brązowe z obu stron.