Polewa czekoladowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Polewa czekoladowa to pyszna i aromatyczna dodatek do wielu deserów. Jej gładka konsystencja i intensywny smak czekolady sprawiają, że każde danie staje się jeszcze bardziej apetyczne. Przygotowanie tej polewy jest bardzo proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Polewa czekoladowa – składniki

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa – przepis krok po kroku

  1. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
  2. Dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Wlej mleko i dodaj cukier puder. Mieszaj całość, aż składniki się połączą i uzyskasz gładką masę.
  4. Jeśli chcesz dodać dodatkowy smak, teraz jest czas na ekstrakt waniliowy. Wymieszaj go z polewą czekoladową.
  5. Polewę czekoladową możesz podawać na ciepło lub ostudzoną. W zależności od preferencji, możesz ją polać na ciasto, muffinki, lodówki lub inne desery.

Polewa czekoladowa jest idealnym dodatkiem do wielu deserów. Jej słodki smak i kremowa konsystencja sprawiają, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Wypróbuj ten przepis i delektuj się smakiem polewy czekoladowej w swoich ulubionych deserach!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *