Pory zapiekane w szynce
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Por w szynce przepis na wyśmienitą przekąskę. uwielbiam to danie za to, że jest delikatne, smaczne i doskonałe. To pomysł na oryginalną przystawkę na ciepło. Powoli gotowany por jest pyszny, owinięty szynką jeszcze pyszniejszy, a w towarzystwie jajka i chrupiącego sera doskonały. Danie to przygotujecie w 40 minut, spróbujcie choć raz – nie pożałujecie!
Pory zapiekane w szynce – składniki
- 2 duże pory – używam białych części
- 8 plastrów dobrej wieprzowej szynki – najlepiej z tłuszczykiem
- 2 jajka
- tarty, żółty ser do posypania
- sól, pieprz, vegeta (do gotowania porów), odrobina gałki muszkatołowej
Pory zapiekane w szynce – przepis
- Pora umyć, pokroić w poprzek na kawałki szerokości plastrów szynki. Nie przekrajajcie pora wzdłuż bo się rozpadnie – kawałki mają mieć przekrój koła:)
- Ugotować do miękkości w wodzie z vegetą – około 20 minut.
- Zawinąć pora w szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
- Jajka rozmieszać widelcem na gładką masę i zalać nią porowe zawiniątka.
- Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać soli i pieprzu.
- Całość oprószyć tartym, żółtym serem.
- Wstawić danie na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – piec aż jajko zetnie się delikatnie zyskując konsystencję musu a ser lekko zrumieni.
Por w szynce to pyszne, delikatne danie. Uwielbiam tę przekąskę – smakuje dobrze również na zimno – dzięki czemu doskonale nadaje się na imprezową przekąskę, w dodatku zdrową: por obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność i działa bakteriobójczo. Polecam też pyszną zupę krem z porów.