Potrawy wielkanocne
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Potrawy wielkanocne
Potrawy wielkanocne czyli co pysznego ugotować na Wielkanoc? Poniżej zabrane tradycyjne wielkanocne dania w pigułce. Od aromatycznych zup takich jak barszcz biały czy żurek po domowe wędliny: szynka, schab czy przepyszny domowy pasztet. Oczywiście w Wielkanoc nie można zapomnieć o jajkach w każdej postaci, faszerowane i podsmażane na maśle jajka, jajka faszerowane z pieczarkami z odrobiną majonezu lub w galarecie z szynką czy te po prostu gotowane na twardo, posmarowane warstewką majonezu.
Uwielbiam dania w galarecie, Wielkanoc to doskonała okazja do przygotowania galarety z kurczaka, szynki czy schabu z chrzanem i ćwiartką jajka w galarecie.
Podpowiadamy jak przygotować domową mielonkę, aromatyczną, soczystą gotowaną szynkę, schab czy idealną pieczeń rzymską z jajkiem. Zdradzamy też sposób na powolne upieczenie domowej łopatki wieprzowej. Święta to doskonała okazja do przygotowania domowych wędlin. A do wędlin? Idealna będzie karmelizowana cebulka.
Tradycyjnym elementem wielkanocnego śniadania jest sałatka jarzynowa, domowy chleb na zakwasie i oczywiście wielkanocna zupa z jajkiem i białą kiełbasą w roli głównej.
Potrawy wielkanocne to też wspaniałe ciasta takie jak babka piaskowa, mazurek (wybitny!) czy mokra baba wielkanocna z rodzynkami – zdradzam ze szczegółami wszystkie sekrety udanych wypieków wielkanocnych. Można też upiec tradycyjny sernik – jest dobry na każdą okazję. Ciasto z polewą toffi i bitą śmietaną też doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.
Uwielbiam tradycyjne potrawy wielkanocne, dlatego zawsze przygotowuję pasztet – polecam przepis – jest idealny, lekko pikantny – bardzo wyrazisty w smaku.
Chcecie przygotować wielkanocne śniadanie ekspresowo? Poniżej znajdziecie też kilka przepisów dla leniwych: jajka z majonezem i kawiorem czy prosty mazurek – dania te z pewnością zachwycą Waszych gości.
Oprócz dań typowo śniadaniowych prezentuję pomysły na elegancki, świąteczny obiad: pieczona kaczka, królik w śmietanie czy wspaniała pieczeń wołowa czy tradycyjny udziec jagnięcy, który uświetni każdy posiłek.
Wielkanoc to wiosenne święto dlatego nie zapomnijcie o świeżych warzywach, lekkich sałatkach i przede wszystkim cieszeniu się z nadchodzącej wiosny.
Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!
[…] Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw na skórze (lekko ponacinanej nożem), następnie na drugiej stronie – dosłownie chwilę, żeby zamknąć soki w środku mięsa. Później na 6 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczka musi być miękka i różowa w środku – nie krójcie jej od razu, dzięki temu soki nie wypłyną na zewnątrz (niech odpocznie z 5 minut). Zdradzam przepis na najbardziej soczystą kaczkę na świecie. Jest idealna nie tylko na święta, więcej świątecznych przepisów: Wielkanocne przepisy […]