Przecier pomidorowy

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Przecier pomidorowy


Przecier pomidorowy to pyszny i aromatyczny dodatek, który można wykorzystać w wielu potrawach. Jest idealny do sosów, zup, dań mięsnych i makaronów. Przygotowanie przecieru pomidorowego w domu jest bardzo proste i pozwala cieszyć się świeżym smakiem pomidorów przez cały rok.

Przecier pomidorowy – składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Alternatywnie, można dodać do przecieru pomidorowego również:

  • świeże zioła, takie jak bazylia, oregano czy tymianek
  • odrobina octu balsamicznego dla dodatkowej głębi smaku
  • szczypta cayenne lub papryki dla pikantnego akcentu

Przecier pomidorowy – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj pomidory, usuwając szypułki i przekrawając je na pół.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć pomidory na kilka minut, aż ich skórka zacznie się łuszczyć.
  3. Wyjmij pomidory z wrzątku i ostudź je pod zimną wodą. Zdejmij skórkę.
  4. W międzyczasie, posiekaj cebulę i czosnek.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  6. Dodaj pomidory do patelni i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  7. Przełóż zawartość patelni do blendera i zmiksuj na gładki przecier.
  8. Przelej przecier pomidorowy z powrotem do garnka i dodaj cukier, sól i pieprz do smaku.
  9. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż przecier zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku.
  10. Przecedź przecier przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek i skórek.
  11. Przelej przecier pomidorowy do słoików i zakręć je dokładnie.
  12. Przechowuj w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Teraz możesz cieszyć się domowym przecierem pomidorowym przez długi czas. Możesz go wykorzystać w różnych potrawach, aby dodać im świeżości i intensywnego smaku pomidorów.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *