Pstrąg łososiowy z patelni na maśle

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pstrąg łososiowy z patelni na maśle to prawdziwa kulinarna uczta, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Szybki, prosty do wykonania, a jednocześnie elegancki i pełen smaku, ten przepis na pstrąga łososiowego to idealne danie na wyjątkową kolację.

Pstrąg łososiowy z patelni na maśle – składniki:

  • 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 200g każdy)
  • 50g masła
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Kilka gałązek świeżego koperku

Alternatywnie, do smaku możemy dodać nieco czosnku czy cebuli, a także użyć innych ziół, takich jak tymianek czy rozmaryn.

Pstrąg łososiowy z patelni na maśle – przepis krok po kroku:

  1. Przygotowanie ryby: Filety z pstrąga łososiowego należy dokładnie umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  2. Smażenie ryby: Na patelni rozgrzać masło. Kiedy zacznie delikatnie brązowić, nałożyć na patelnię filety skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 4-5 minut, aż skóra stanie się chrupiąca. Następnie delikatnie przewrócić rybę i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
  3. Podawanie: Podawać rybę na gorąco, posypaną świeżym koprem. Idealnie pasuje do niej ziemniaki, czy też lekka sałatka.

Prosty, a zarazem smaczny przepis na pstrąga łososiowego z patelni na maśle jest dowodem na to, że w kuchni nie zawsze trzeba robić wielkie sztuki, aby uzyskać niezwykłe smaki.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *