Pstrąg pieczony ze szparagami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pstrąg pieczony ze szparagami – składniki

  • 1 pstrąg (około 500g) – alternatywnie można użyć łososia lub dorsza
  • 500g szparagów – można również użyć zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Pstrąg pieczony ze szparagami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200°C.
  2. Przygotuj pstrąga, oczyszczając go z łusek i wnętrzności. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz.
  3. Przygotuj szparagi, usuwając zdrewniałe końce. Jeśli używasz groszku, gotuj go przez kilka minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  4. Na desce do krojenia posól i popieprz pstrąga z obu stron.
  5. Wnętrze pstrąga napełnij posiekanym czosnkiem i plasterkami cytryny.
  6. Na blasze do pieczenia ułóż szparagi, skrop je oliwą z oliwek i posól.
  7. Umieść pstrąga na szparagach i skrop go oliwą z oliwek.
  8. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż pstrąg będzie miękki i delikatny.
  9. Podawaj pstrąga pieczonego ze szparagami na gorąco, udekorowany plasterkami cytryny.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *