Pstrąg z piekarnika

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pstrąg z piekarnika – składniki

  • 1 pstrąg (około 500g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Pstrąg z piekarnika – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj pstrąga, umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i osusz.
  2. Przed pieczeniem naciśnij kilka razy nożem na skórę pstrąga, aby ułatwić wchłanianie przypraw.
  3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
  4. Następnie natrzyj pstrąga przygotowanym wcześniej mieszanką przypraw z obu stron.
  5. Ułóż plastry cytryny na wierzchu pstrąga.
  6. Przedgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  7. Przenieś pstrąga na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piecz pstrąga w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż mięso będzie delikatne i łatwo odchodziło od ości.
  9. Podawaj pstrąga z piekarnika na talerzach, dekorując go świeżymi ziołami, jeśli chcesz.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *