Pstrąg tęczowy pieczony z pieprzem cytrynowym i ziołami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

2-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Pieczony pstrąg tęczowy to idealny pomysł na szybki obiad, w dodatku zdrowy i niskokaloryczny. Żeby pstrąg nabrał smaku, aromatu i soczystości wystarczą świeże zioła, cytryna i odrobina pieprzu cytrynowego. Ważne jest to, żeby nie piec ryby zbyt długo – nikt nie lubi przesuszonej ryby. Można posmarować skórkę pstrąga tęczowego masłem – pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Do tego jakaś prosta sałatka i np. puree ziemniaczane z bazylią – to jeden z moich ulubionych dodatków do ryby.

Pstrąg tęczowy pieczony – składniki

  • 1 dorodny tęczowy pstrąg
  • 1 mała cebula
  • garść świeżych ziół np. pietruszka lub koper
  • suszone zioła prowansalskie
  • pół cytryny w plastrach
  • łyżka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • opcjonalnie łyżka masła

Pstrąg tęczowy pieczony – przepis

  1. Pstrąga należy dokładnie umyć (zakładam, że jest patroszony) i wysuszyć.
  2. Cebulę pokroić w półplasterki, cytrynę w plastry, a zioła porwać rękami jak popadnie.
  3. Następnie oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem cytrynowym oraz włożyć do środka cytryny, cebulę i zioła. Cytryny można też poukładać dodatkowo na blasze – roztoczą piękny aromat.
  4. Całość posypać ziołami prowansalskimi i posmarować kawałkiem masła.
  5. Piec około 20 minut w 180 stopniach bez przykrycia i bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i oczywiście piekarnika – sprawdzajcie widelcem – ryba ma być ścięta, ale wilgotna.

jak piec pstrąga

pieczony pstrąg teczowy

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *