Pstrąg tęczowy pieczony z pieprzem cytrynowym i ziołami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
30 min.
Ilość porcji:
2-4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Pieczony pstrąg tęczowy to idealny pomysł na szybki obiad, w dodatku zdrowy i niskokaloryczny. Żeby pstrąg nabrał smaku, aromatu i soczystości wystarczą świeże zioła, cytryna i odrobina pieprzu cytrynowego. Ważne jest to, żeby nie piec ryby zbyt długo – nikt nie lubi przesuszonej ryby. Można posmarować skórkę pstrąga tęczowego masłem – pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Do tego jakaś prosta sałatka i np. puree ziemniaczane z bazylią – to jeden z moich ulubionych dodatków do ryby.
Pstrąg tęczowy pieczony – składniki
- 1 dorodny tęczowy pstrąg
- 1 mała cebula
- garść świeżych ziół np. pietruszka lub koper
- suszone zioła prowansalskie
- pół cytryny w plastrach
- łyżka pieprzu cytrynowego
- sól
- opcjonalnie łyżka masła
Pstrąg tęczowy pieczony – przepis
- Pstrąga należy dokładnie umyć (zakładam, że jest patroszony) i wysuszyć.
- Cebulę pokroić w półplasterki, cytrynę w plastry, a zioła porwać rękami jak popadnie.
- Następnie oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem cytrynowym oraz włożyć do środka cytryny, cebulę i zioła. Cytryny można też poukładać dodatkowo na blasze – roztoczą piękny aromat.
- Całość posypać ziołami prowansalskimi i posmarować kawałkiem masła.
- Piec około 20 minut w 180 stopniach bez przykrycia i bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i oczywiście piekarnika – sprawdzajcie widelcem – ryba ma być ścięta, ale wilgotna.