Pulpety drobiowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pulpety drobiowe – składniki
- 500g mielonego mięsa drobiowego (np. z kurczaka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej roślinny do smażenia
Pulpety drobiowe – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mięso drobiowe, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, tymianek, oregano i natkę pietruszki.
- Formuj małe kulki z powstałej masy mięsnej.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny.
- Smaż pulpety na patelni, aż będą rumiane z każdej strony i w środku dobrze przypieczone.
- Podawaj pulpety drobiowe na talerzu, np. z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.