Pulpety drobiowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pulpety drobiowe – składniki

  • 500g mielonego mięsa drobiowego (np. z kurczaka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej roślinny do smażenia

Pulpety drobiowe – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mięso drobiowe, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, tymianek, oregano i natkę pietruszki.
  2. Formuj małe kulki z powstałej masy mięsnej.
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
  4. Smaż pulpety na patelni, aż będą rumiane z każdej strony i w środku dobrze przypieczone.
  5. Podawaj pulpety drobiowe na talerzu, np. z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *