Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Quesadilla przepis na pyszną, meksykańską przekąskę w kukurydzianej lub mącznej tortilli z dodatkiem warzyw, łatwo topiącego się sera i opcjonalnie mięsem. Ja przygotowałam quesadillę z kurczakiem doprawionym chili, kuminem, pieprzem cayenne, solą i odrobiną czosnku. Dodałam paprykę, cebulę i cukinię, można dodać też kukurydzę lub czerwoną fasolę – danie będzie bardziej sycące. Jako dodatek doskonale sprawdzi się guacamole, gęsta śmietana lub sos czosnkowy.
Quesadilla z kurczakiem i warzywami – składniki:
- 6 placków tortilla
- 400 gramów piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki (mogą być też np. żółte)
- 1 cebula
- 150 gramów żółtego, topliwego sera
- opcjonalnie: kukurydza i czerwona fasola z puszki
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne lub chili
- 1 łyżeczka kuminu (najlepiej nasiona utarte w moździerzu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka rosołowa utarta z łyżką oleju
Quesadilla z kurczakiem i warzywami – przepis
- Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
- Najpierw rozetrzeć kostkę rosołową w oleju, następnie polać marynatą mięso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte nasiona kuminu, chili, pieprz cayenne i sól do smaku.
- Zamarynowane mięso usmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni.
- Cebulę pokrojoną w kostkę smażyć na tej samej patelni co mięso, dodać cukinię i paprykę pokrojone w plastry smażyć do uzyskania miękkości warzyw (ale nie za długo). Można podlać warzywa sokiem pozostałym po smażeniu kurczaka.
- Na połowie okrągłej tortilli rozłożyć mięso i warzywa, następnie posypać serem. Złożyć placek na pół i podsmażyć na suchej, teflonowej patelni z każdej ze stron. Ser powinien się roztopić i połączyć wszystkie składniki.
- Pokroić placek na trójkąty i jeść z sosem guacamole, pomidorową salsą, śmietaną lub sosem czosnkowym.
kuchnia meksykańska to zdecydowanie najlepsza kuchnia świata, super przepis