Racuchy drożdżowe z truskawkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Racuchy drożdżowe z truskawkami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 200g truskawek (można użyć również innych owoców)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Racuchy drożdżowe z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj ciepłe mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  5. Podgrzej olej na patelni.
  6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta, a na każdej porcji ułóż kilka plasterków truskawek.
  7. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
  8. Wyjmij racuchy z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Posyp racuchy drożdżowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *