Risotto na słodko

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Risotto na słodko


Risotto na słodko

Risotto na słodko – składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka świeżych owoców (np. truskawki, maliny, borówki)
  • opcjonalnie: posypka z orzechów lub płatków migdałowych

Risotto na słodko – przepis krok po kroku

  1. W rondlu podgrzej mleko, cukier i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. W innym garnku rozpuść masło, dodaj ryż i smaż go na małym ogniu przez kilka minut, aż ziarna będą lekko przezroczyste.
  3. Dodaj do ryżu niewielką ilość gorącego mleka i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty.
  4. Kontynuuj dodawanie mleka po trochu, mieszając ciągle, aż ryż będzie miękki i kremowy. To może zająć około 20-25 minut.
  5. Na koniec dodaj świeże owoce i delikatnie wymieszaj.
  6. Podawaj risotto na słodko od razu, posypane opcjonalnie posypką z orzechów lub płatków migdałowych.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *