Risotto z pieczarkami i groszkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Risotto przepis – czyli jak zrobić pyszne, oryginalne risotto z cebulą, pieczarkami i groszkiem. Ważne jest użycie odpowiedniego gatunku ryżu – krótkoziarnistego, kleistego ryżu – ja zawsze używam arborio. Jeśli robię risotto na szybko i nie mam akurat bulionu używam wołowej kostki rosołowej (zalewam kostkę gorącą wodą i tak powstałym bulionem stopniowo podlewam ryż). Jeśli wolicie wersję wegetariańską – użyjcie esencjonalnego bulionu z jarzyn. W przygotowaniu risotto ważna jest cierpliwość, powolne dolewanie bulionu do pęczniejącego ryżu to zajęcie bardzo przyjemne, wręcz relaksujące. Uwielbiam mieszać risotto.
Risotto z pieczarkami i groszkiem – składniki
Przepis na około 2 porcje
- 1 średnia cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki masła
- filiżanka ryżu arborio (albo 2/3 szklanki)
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 1,5 kubka bulionu wołowego (opcjonalnie z kostki rosołowej)
- 3 suszone grzyby np. borowiki (żeby nadać bulionowi intensywności)
- garść zielonego groszku
- szczypta tartego parmezanu
- łyżka śmietany 18% lub chlust słodkiej śmietanki
- mała gałązka tymianku
- natka pietruszki
Risotto z pieczarkami i groszkiem – przepis
- Do gorącego bulionu wrzucić kilka suszonych grzybów.
- Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy z oliwek.
- Dosypać na patelnię suchy ryż arborio i chwilę smażyć z cebulą, po około 2 minutach całość podlać białym winem i poczekać aż odparuje.
- Dodać na patelnię 1 łyżeczkę masła.
- Dolać około 60 ml bulionu i powoli mieszać – w risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu – ryż powoli się dogotowuje na patelni uzyskując bardzo przyjemną konsystencję.
- Po około 3 minutach redukowania dorzucić pieczarki.
- Dolewać stopniowo bulion (ja dolewam za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion około 70 ml bulionu). Czynność powtarzać do momentu zmięknięcia ryżu – pamiętajcie ryż nie ma być rozgotowany, ale musi być miękki i kleisty. Jak poczujecie, że risotto nagle bardziej niż zwykle klei się do łyżki będziecie pewni, że jest gotowe i kremowe).
- Po około 10 minutach dorzucić groszek, odrobinę pieprzu i listki tymianku.
- Posypać całość parmezanem. Zdjąć całość z gazu, dodać jeszcze łyżeczkę masła i łyżkę śmietany.
- Całość posypać natką pietruszki i udekorować gałązką tymianku.
Risotto to delikatne, smaczne i tanie danie. Przygotujecie je w około 25 minut. Pamiętajcie, dolewajcie bulionu stopniowo. Jeśli chodzi o inne składniki to panuje tu pełna dowolność, podstawowe risotto zawiera ryż, masło, cebulę i ser. Ja lubię grzyby a groszku dodaję dla złamania koloru, Wy dodajcie swoje ulubione składniki.
Wygląda zachęcająco. Polecam spróbować z kaszą pęczak zamiast ryżu. Tez wychodzi smacznie.