Ciasto francuskie z pieczarkami
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 100g sera żółtego, startego
- 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania)
Ciasto francuskie z pieczarkami – przepis krok po kroku
- Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pieczarki, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smaż przez około 10 minut, aż pieczarki zmiękną i puścią sok.
- Przygotuj ciasto francuskie, rozkładając je na stolnicy. Pokrój je na prostokąty o wymiarach około 10×15 cm.
- Na każdym prostokącie ciasta francuskiego umieść porcję nadzienia z pieczarkami. Posyp startym serem żółtym.
- Złóż ciasto na pół, tak aby powstały trójkąty. Dokładnie zlepi brzegi ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocisty kolor po upieczeniu.
- Przed pieczeniem, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Podawaj ciasto francuskie z pieczarkami na ciepło jako przekąskę lub dodatek do obiadu.