Rosół dla dziecka i niemowlaka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Rosół dla dzieci – czyli jak sprawić, żeby niejadek zjadł tę zdrową zupę? Oprócz smaku ważne jest ciekawe podanie dania. Pamiętam, że jedynym sposobem mojej mamy, żebym zjadła rosół (gdy ja byłam niejadkiem) był makaron w literki. Danie fascynowało mnie do tego stopnia, że zjadałam zawsze całą porcję – owszem może trwało to wieki (musiałam czytać wszystko z każdej łyżki), ale misja karmienia kończyła się zawsze sukcesem.
Rosół dla dzieci powinien być delikatny i niezbyt tłusty – proponuję mięso indyka bez skóry (np. podudzie). Tradycyjnie włoszczyznę, a żeby solić mniej albo wcale dodajcie sporo liści lubczyku – bardzo podkreśla smak rosołu.
Rosół dla dzieci – składniki
- 1 podudzie z indyka
- włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
- 1 cebula dla koloru
- liść laurowy, ziele angielskie
- lubczyk, natka pietruszki
- opcjonalnie sól i pieprz (dla starszych dzieci i dorosłych)
- makaron literki
Rosół dla dziecka i niemowlaka – przepis
- W niewielkiej ilości wody zagotować podudzie z indyka. Następnie obrać je ze skóry i zmienić wodę. Gotować powoli z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Po 1,5 godzinie powolnego gotowania dodać cebulę.
- Następnie dodać obraną włoszczyznę (marchew, seler, por i korzeń pietruszki).
- Gotować do miękkości warzyw. Doprawić lubczykiem (najlepiej kilkoma gałązkami świeżego), natką pietruszki i opcjonalnie odrobiną soli (proponuję najczystszą sól himalajską).
- Ugotować w lekko osolonej wodzie makaron literki i podać rosół na ładnym, interesującym talerzu – np. fioletowa miska lub miska z kotem, które kupicie w Fabryce Wafelków.