Sałatka gruzińska

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sałatka gruzińska


Sałatka gruzińska

Sałatka gruzińska – składniki

  • 1 duża pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 200g sera feta
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Sałatka gruzińska – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj warzywa: pokrój pomidora, ogórka, cebulę i zieloną paprykę w kostkę.
  2. Posiekaj kolendrę i miętę.
  3. W misce wymieszaj warzywa, posiekane zioła oraz pokruszony ser feta.
  4. W osobnej misce przygotuj sos: wymieszaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i opcjonalnie mielony kmin rzymski.
  5. Wlej sos do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  6. Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  7. Sałatkę gruzińską podawaj schłodzoną jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *