Sałatka z krewetkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka z krewetkami – składniki

  • 300g krewetek (można użyć również krewetek mrożonych)
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z krewetkami – przepis krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności obierz krewetki, usuwając skorupki i jelita. Jeśli używasz krewetek mrożonych, rozmroź je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Umieść krewetki w misce i skrop je sokiem z połowy cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie odstaw na kilka minut.
  3. W międzyczasie umyj sałatę, ogórka, paprykę i pomidora. Pokrój sałatę na kawałki, a ogórka, paprykę i pomidora w kostkę.
  4. W osobnej misce przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z drugiej połowy cytryny, musztardę, miód i przeciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodaj krewetki do sosu i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie krewetki były pokryte sosem.
  6. Na dużym talerzu ułóż sałatę, a na niej rozłóż pokrojone ogórki, paprykę i pomidora. Posyp cebulą czerwoną.
  7. Na wierzchu ułóż krewetki wraz z sosem.
  8. Całość delikatnie wymieszaj przed podaniem, aby składniki dobrze się połączyły.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *