Jajecznica z krewetkami koktajlowymi

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiaj mam dla Was propozycję na coś wyjątkowego – jajecznicę z krewetkami koktajlowymi. Wydaje się egzotyczne? Owszem, ale czymże jest kuchnia, jeśli nie miejsce na eksperymenty i odkrywanie nowych smaków? Krewetki koktajlowe dodadzą naszej jajecznicy eleganckiego smaku i zapewnią nam wyjątkowe doświadczenie kulinarnie już na samym początku dnia.

Jajecznica z krewetkami koktajlowymi – składniki

  • 4 jajka
  • 200 gram krewetek koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kromek pieczywa

Jako alternatywę dla krewetek koktajlowych, możecie użyć również krewetek tygrysich. Jeżeli nie jesteście miłośnikami owoców morza, wypróbujcie wersję z kurczakiem.

Jajecznica z krewetkami koktajlowymi – przepis krok po kroku

  1. Jajka ubijcie w misce, dodajcie sól, pieprz i sok z cytryny.
  2. Krewetki koktajlowe umyjcie i osuszcie.
  3. Rozgrzejcie masło na patelni, dodajcie krewetki i smażcie je przez około 2 minuty z każdej strony.
  4. Kiedy krewetki są już prawie gotowe, dodajcie do nich ubite jajka.
  5. Smażcie wszystko razem, delikatnie mieszając, aż jajka się ściągną.
  6. Przed podaniem posypcie jajecznicę z krewetkami koktajlowymi posiekaną pietruszką.
  7. Podawajcie gorąco, z kromkami chrupiącego pieczywa.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *