Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka nicejska przepis czyli jak przygotować, pyszną, delikatną i niesamowicie zdrową sałatkę. Sałatka nicejska zawiera tuńczyka – ja użyłam świeżego i usmażyłam go delikatnie – żeby był lekko surowy w środku. Możecie użyć też tuńczyka z puszki – dzięki temu przygotujecie tę sałatkę znacznie szybciej np. biegnąc do pracy. Sałatka wyszła pysznie dzięki idealnemu sosowi vinaigrette z musztardą, octem winnym i oliwą. Jajka do sałatki ugotowane zostały na pół twardo, moim zdaniem to najlepsza forma gotowania jajek do sałatki – nie są zbyt suche i ładniej wyglądają. Nie zapomnijcie o kilku filecikach anchovies lub polskich, tańszych sardelach o równie głębokim smaku.
Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem – składniki
- Sałata rzymska lub lodowa
- 2 pomidory
- 150 gramów fasolki szparagowej lekko podgotowanej
- Stek z tuńczyka lub kawałki tuńczyka z puszki
- kilka filecików anchovies
- 2 jajka
Składniki i przepis na winegret
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka francuskiej musztardy z całymi kulkami gorczycy
- łyżka dobrej jakości białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
W kubku należy energicznie wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.
Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem – przepis
- Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i blanszujemy – czyli wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku, a następnie odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Dzięki temu nie straci koloru a konsystencja będzie idealna.
- Jajka gotujemy na średnio twardo – najlepiej jak żółtko pozostanie lekko płynne.
- Myjemy sałatę i rwiemy na kawałki, następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Kroimy jajka na ćwiartki i kładziemy na warzywach. Dodajemy również kilka filecików anchovies oraz pokrojony stek z tuńczyka. Polewamy całość sosem vinaigrette i rozkoszujemy się pysznym smakiem sałatki nicejskiej. Smacznego!
Pycha! 🙂
Ja zamiast anchovies daję zawszę czarne oliwki
Ciekawie to wygląda. Takiej sałatki nie robiłem, duże kawałki składników, czyli coś, co najczęściej robię – nie lubię drobnych elementów, dużymi można się lepiej najeść, przynajmniej ma się takie wrażenie 🙂