Sałatka szwabska

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka szwabska – składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200g kiełbasy szwabskiej (można użyć też kiełbasy chorizo)
  • 1 cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 papryka czerwona
  • 100g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka szwabska – przepis krok po kroku

  1. Umyj i osusz sałatę, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. W rondlu zagotuj wodę i gotuj jajka przez około 10 minut. Po ugotowaniu, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój na plasterki.
  3. W międzyczasie, pokrój kiełbasę szwabską na plasterki i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będą lekko zrumienione. Jeśli używasz kiełbasy chorizo, możesz ją podgrzać bez smażenia.
  4. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Pokrój również ogórek konserwowy, paprykę czerwoną i ser żółty w kostkę.
  5. W dużej misce wymieszaj sałatę, kiełbasę, cebulę, ogórek konserwowy, paprykę czerwoną, ser żółty i jajka.
  6. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając majonez, musztardę, sól i pieprz.
  7. Wlej sos do miski z sałatką i delikatnie wymieszaj, aby składniki zostały pokryte sosem.
  8. Przełóż sałatkę szwabską do salaterki i podawaj.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *