Sałatka makaronowa

Czas przygotowania:

45 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Sałatka makaronowa – składniki

  • 250g makaronu (np. penne, fusilli)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 150g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 100g czarnych oliwek, pokrojonych na pół
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sałatka makaronowa – przepis krok po kroku

  1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
  2. W dużej misce wymieszaj papryki, ogórek, cebulę, ser feta, oliwki i natkę pietruszki.
  3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, a następnie dodaj do miski z warzywami.
  4. Dodaj ostudzony makaron do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  6. Sałatkę makaronową podawaj na talerzach i ciesz się jej świeżym smakiem!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *